Nieuws
(On)beperkte privacy
Nieuwe technische mogelijkheden leiden ertoe dat werkgevers het gedrag van hun werknemers steeds gemakkelijker en zelfs systematisch kunnen volgen. Om meer houvast te geven bij wat een werkgever wel en niet mag, hebben de Europese privacytoezichthouders een gezamenlijke praktijkvisie opgesteld: ‘Dataprocessing at work’.
Dit visiedocument gaat gericht in op de balans tussen de belangen van een werkgever om werknemers in het vizier te mogen houden enerzijds en de bescherming van de privacy van werknemers anderzijds.
Gerechtvaardigd belang
Werkgevers zullen voor het mogen monitoren van werknemers een wezenlijk en juridisch gerechtvaardigd belang moeten hebben. Volgens de privacytoezichthouders is het – kort gezegd – essentieel dat werkgevers hun werknemers uitsluitend (gericht) mogen monitoren als:
- dit noodzakelijk is;
- het doel van het monitoren niet kan worden bereikt op een manier die minder inbreuk maakt op de privacy van de werknemer;
- het monitoren en de wijze waarop dit gebeurt proportioneel zijn.
Daarnaast dienen werkgevers hun werknemers er (vooraf) goed over te informeren dat zij bij het gebruik van bepaalde technologieën in de gaten gehouden worden. Werkgevers dienen daarbij ook aan te geven waarom dit gebeurt en op welke manier de (privacy)risico’s voor werknemers zijn beperkt.
Onze arbeidsrechtadvocaten adviseren u gericht over (werkgerelateerde) privacyvraagstukken.
Laat onze specialist u helpen!

Contact