Nieuws
Ontslag zieke werknemer kost je niets
13 August, 2018
Wil je een langdurig zieke werknemer ontslaan? Dat kan straks zonder financiële pijn. Arbeidsrechtadvocaten Jeantine Bethe en Max van Til van Croon Davidovich Advocaten uit Amsterdam vertellen je er meer over.
Ontslagvergoeding
Bij ziekte moet je het salaris doorbetalen. Die verplichting duurt nergens ter wereld zo lang als hier: minimaal twee jaar. Zie voor de uitzonderingen op deze regel: Zieke werknemer ontslaan? Er kan meer dan je denkt!
Normaal gesproken kan je ook pas na twee jaar van je zieke werknemer afscheid nemen. Als klap op de vuurpijl moet je dan ook nog een ontslagvergoeding betalen. De zogeheten transitievergoeding.
Trucje om transitievergoeding in je pocket te houden
Er is een simpele manier om na afloop van de loondoorbetalingverplichting niet ook nog eens deze transitievergoeding te moeten betalen. Die vergoeding hoef je namelijk alleen te betalen bij ontslag. Je kan er dus voor kiezen om na afloop van de loondoorbetalingsverplichting de arbeidsovereenkomst gewoon door te laten lopen. Zo’n slapend dienstverband betekent voor de werknemer geen loon en geen transitievergoeding.
Nadelen slapend dienstverband
Kies je ervoor om het arbeidscontract na afloop van de loondoorbetalingsverplichting door te laten lopen om geen transitievergoeding te hoeven betalen? Dan kleven daar ook voor jou nadelen aan.
Re-integratieverplichtingen
Zolang een arbeidscontract voortduurt ben je als werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie. Bij een slapend dienstverband blijf je dus aan die verantwoordelijkheid vastzitten.
Zieke werknemer klopt weer aan
Bij een slapend dienstverband loop je het risico dat je zieke werknemer op enig moment opknapt. Als dat gebeurt moet je er rekening mee houden dat je werknemer werkhervatting en salaris claimt.
Ontslag wordt duurder
Wat als je op enig moment besluit een werknemer met een slapend dienstverband alsnog te ontslaan? Dan ben je duurder uit dan wanneer je dat direct na twee jaar ziekte had gedaan. Logisch: hoe langer het dienstverband hoe hoger de transitievergoeding.
Nieuwe wet
Afgelopen maand hebben de Eerste en de Tweede kamer een wetsvoorstel aangenomen waardoor het geen zin meer heeft om een dienstverband slapend te houden. Dankzij de wet kan je na afloop van de loondoorbetalingsverplichting zonder kosten van een langdurig zieke werknemer af. Je moet bij een ontslag dan wel de transitievergoeding betalen, maar die vergoeding krijg je terug.
Je leest het goed: die krijg je terug!
Het is de bedoeling dat deze wet op 1 april 2020 in werking treedt.
Hoe regel je dat?
Zodra de wet er is kan je het UWV vragen om compensatie van de door jou betaalde transitievergoeding. Dat moet je doen binnen zes maanden na betaling. Doe je het later dan krijg je geen compensatie.
Maximale compensatie
Als je je langdurig zieke werknemer een hogere ontslagvergoeding meegeeft dan de transitievergoeding krijg je voor dat meerdere geen compensatie. Dat is logisch, want anders kan je als werkgever over de rug van de belastingbetaler voor Sinterklaas spelen. Als je de transitievergoeding verder hebt laten oplopen omdat je het dienstverband eerst slapend hebt gehouden dan komt ook dit extra gedeelte voor je eigen rekening.
Compensatie met terugwerkende kracht
De nieuwe regeling ziet op transitievergoedingen die je vanaf 1 juli 2015 hebt betaald. Voor deze oude gevallen moet je je binnen zes maanden nadat de wet er is melden bij het UWV. Ook hier geldt weer: te laat is jammer maar helaas.
Advies
Wachten met actie tot de inwerkingtreding van de nieuwe wet kan je veel geld kosten. Maar dien na het lezen van dit stukje niet op stel en sprong ontslagverzoeken in voor langdurig zieke werknemers. Ga met een specialist om tafel zitten om de ins and outs van de nieuwe wet te bespreken en een plan de campagne te maken. Wie je daarvoor het beste kunt inschakelen lees je hier: Wie is de beste arbeidsrechtadvocaat voor hulp bij ontslag.
Lees ook:
- Wat doe je bij dreigend ontslag?
- Ontslag na vakantie zonder toestemming
- Ontslag voor roker met overgewicht
- Oproepkrachten hebben meer rechten dan je denkt!
- Ontslag met vaststellingsovereenkomst | Werknemer kan er onderuit!
- WW-truc bij ontslag via vaststellingsovereenkomst
- Ontslag op staande voet? Do’s & Don’ts
- Ontslag aan de top | 5 tips voordirecteuren
- Ontslag zieke werknemer wordt goedkoper
- 6 tijdelijke contracten? Kort doorbetalen bij ziekte? Simpel ontslag zonder vergoeding? Het kan!
- Ontslag in proeftijd | 5 tips voor werkgevers
- Zieke werknemer ontslaan? Er kan meer dan je denkt!
- Kosten advocaat bij een arbeidsconflict | Kan het no cure no pay?
- WW-uitkering na ontslag met vaststellingsovereenkomst? Zo zit je 100% safe!
- Gratis controle ontslagvoorstel door arbeidsrechtadvocaat
- Voorkom dat ex-werknemers je klanten inpikken. 5 tips voor relatiebeding dat wel werkt
- Ontslag met vaststellingsovereenkomst. 5 top tips voor werknemers
- Zwart maken ex-werknemer kost klauwen vol geld
- Concurrentiebeding? Daar kom je zo onderuit. 5 gouden tips
- Ik wil een werknemer schorsen. De top 5 beste tips
- #metoo bij ABN AMRO
- Ontevreden over DAS, ARAG, Klaverblad, SRK, Unive, Achmea etcetera?
- Geen contractverlenging bij zwangerschap? Juridisch sta je sterk!
- Verklaring van Geen Bezwaar kwijt. Ook je baan kwijt?
- Ook ontslag voor zieke werknemers bij reorganisatie
- Werkgever moet dokken bij concurrentiebeding
- Opleidingskosten terugbetalen aan ex-werkgever? Dacht het niet!
Laat onze specialist u helpen!
Contact