Onze dienstverlening in de praktijk
Hoe zit het met de leegstandsboete?
De bevoegdheid van de gemeente Amsterdam om zich te bemoeien met leegstand en dit te sanctioneren is neergelegd in de Leegstandsverordening 2016. De tekst van de verordening is te vinden via deze link. Onlangs is voor het eerst een boete opgelegd op basis van deze regelgeving.
Heeft dit effect op onze kopers die een tweede woning kopen als vakantiehuis/Pied a Terre?
Ja. Alle woningen, dat wil zeggen “een gebouwde onroerende zaak of een gedeelte daarvan, die een zelfstandige woongelegenheid vormt”, zijn aan deze verordening onderhevig.
Wat wordt er verstaan onder ‘Leeg’, is dat als niemand ingeschreven staat of als niemand de woning bewoont, of als er geen meubels in staan?
De definitie van leeg is “het niet of niet krachtens een zakelijk of persoonlijk recht in gebruik zijn dan wel een gebruik dat de kennelijke strekking heeft afbreuk te doen aan de werking van de Leegstandwet of deze verordening.” Dat betekent dus vrij letterlijk leegstaand.
Wat als iemand de woning twee à drie keer per jaar gebruikt, maar zich niet op het adres registreert?
Er is sprake van leegstand als dit langer duurt dan zes maanden. De leegstandverordening schrijft voor dat binnen drie maanden na ontvangst van de leegmelding (dat kan door de eigenaar gebeuren maar dat zou ook een buurman of anonieme melder kunnen doen) met de gemeente en de eigenaar van het leegstaande pand overleg gevoerd wordt.
Pas na twaalf maanden (aaneengesloten) leegstand wordt het echt vervelend want dan kan de gemeente een gebruiker/huurder aanwijzen.
Registratie op zich lijkt mij niet leidend. Het gaat om feitelijk gebruik. Echter, als je niemand inschrijft op een adres zal de gemeente daar mogelijk vraagtekens bijzetten en onderzoek verrichten bijvoorbeeld naar of er sprake is van leegstand. Dat gold sowieso al voor sociale huurwoningen, die mochten altijd al niet lang leeg staan. Sinds 2016 geldt dat dus ook voor het hogere segment (huur)woningen.
Laat onze specialist u helpen!
Vragen Vastgoedrecht
Vragen huurrecht
Vragen arbeidsrecht
Stel een vraag
Heb jij een andere vraag, waar je direct antwoord op wil?
Contact