Nieuws
✅ 6 tijdelijke contracten? ✅ Kort doorbetalen bij ziekte? ✅ Simpel ontslag zonder vergoeding? Het kan!
June 4, 2018
Het leven van een werkgever is geen lolletje. Voor je het weet zit je met een vast contract. Of met een zieke werknemer en alle sores die daarbij komt kijken. Ontslag is vaak lastig en duur. Er is altijd wel wat. Maar er is een werknemer die je geen kopzorgen bezorgt. Je zou het niet verwachten, maar dat is… de AOW’er! Je zou serieus moeten overwegen eens met een krasse knar in zee te gaan. Arbeidsrechtadvocaat Bas van der Landen heeft de voordelen voor je op een rijtje gezet.
Super flexibel
In twee jaar mag je een werknemer drie tijdelijke contracten aanbieden. Bij het volgende contract heb je al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Maar voor de held van dit verhaal, de AOW’er, geldt een uitzondering. Daarmee kan je in vier jaar maar liefst zes tijdelijke contracten sluiten. Hoe flexibel wil je het hebben?!
Geen sores bij ziekte
Nergens ter wereld moeten werkgevers het loon van een zieke werknemer zo lang doorbetalen als hier. Die termijn is maar liefst twee jaar. Soms zelfs langer. Als je een klein bedrijf hebt kan dit je de kop kosten. Maar als een AOW’er ziek wordt is er geen reden tot paniek. De verplichting om het loon door te betalen duurt dan geen jaren, maar slechts 13 weken.
Ook zijn de re-integratieverplichtingen bij een zieke AOW’er beperkt. Je zit niet met een verplicht 2e spoortraject of andere rompslomp.
Simpel ontslag
Als je werknemer de AOW-leeftijd nadert kan je opzeggen vanwege die leeftijd. Dit kan met een briefje en zonder bemoeienis van het UWV. Soms is het nog makkelijker en eindigt de arbeidsovereenkomst vanzelf. Dat is zo als in het contract of (als die er is) de CAO staat dat het dienstverband automatisch eindigt bij het bereiken van de AOW-leeftijd.
Wil je na de AOW-leeftijd de samenwerking voortzetten? Dan kan je dat tijdelijk doen en daarbij ook de mogelijkheid van tussentijdse opzegging overeenkomen.
Geen ontslagvergoeding
Als je een werknemer ontslaat die langer dan twee jaar in dienst is mag je je portemonnee trekken. Je moet dan de zogeheten transitievergoeding betalen. Dat is de hoofdregel. Voor de AOW’er geldt weer een fijne uitzondering. Bij ontslag vanwege het enkele feit dat je medewerker de AOW-leeftijd bereikt hoef je geen transitievergoeding te betalen. De Hoge Raad heeft bepaald dat dit geen leeftijdsdiscriminatie is. Benieuwd naar die uitspraak? Zie http://bit.ly/2J6PxSJ.
Vrijblijvend advies?
Bas van der Landen is arbeidsrechtadvocaat bij Croon Davidovich Advocaten en gespecialiseerd in ontslag en overige arbeidszaken. Hij heeft cum laude de post-academische opleiding arbeidsrecht (Grotius) afgerond. Bas staat zowel werkgevers als werknemers bij. Als je wilt weten wat Bas voor jou kan betekenen neem dan vrijblijvend contact met hem op (T 020 – 535 33 70 / E bas@croondavidovich.nl).
Lees ook:
- Ontslag aan de top | 5 tips voor directeuren
- Ontslag in proeftijd | 5 tips voor werkgevers
- Zieke werknemer ontslaan? Er kan meer dan je denkt!
- Kosten advocaat bij een arbeidsconflict | Kan het no cure no pay?
- WW-uitkeringna ontslag met vaststellingsovereenkomst? Zo zit je 100% safe!
- Gratis controle ontslagvoorstel door arbeidsrechtadvocaat
- Voorkom dat ex-werknemers je klanten inpikken. 5 tips voor relatiebeding dat wel werkt.
- Ontslag met vaststellingsovereenkomst. 5 top tips voor werknemers.
- Zwart maken ex-werknemer kost klauwen vol geld.
- Concurrentiebeding? Daar kom je zo onderuit. 5 gouden tips.
- Ik wil een werknemer schorsen. De top 5 beste tips.
- #metoobij ABN AMRO
- Ontevreden over DAS, ARAG, Klaverblad, SRK, Unive, Achmea etcetera?
- Geen contractverlenging bij zwangerschap? Juridisch sta je sterk!
- Verklaring van Geen Bezwaar kwijt. Ook je baan kwijt?
- Ook ontslag voor zieke werknemers bij reorganisatie.
- Werkgever moet dokken bij concurrentiebeding.
- Opleidingskostenterugbetalen aan ex-werkgever? Dacht het niet!
Laat onze specialist u helpen!

Contact