Nieuws
✅ Ontslag in de proeftijd | ✅ 5 tips voor werkgevers
May 28, 2018
✅ Opzeggen in de proeftijd is simpel. Je kan zonder gedoe direct van je werknemer af. Maar je zit er alsnog mee opgescheept als je een fout maakt. Of je krijgt een claim aan je broek. Van een zieke of zwangere medewerker die je in de proeftijd hebt ontslagen bijvoorbeeld. Met deze 5 tips van advocaat arbeidsrecht Max van Til voorkom je uitglijers.
1. Ziek, zwak en misselijk
Normaal gesproken is het een hell of a job om van een zieke werknemer af te komen. Maar in de proeftijd is het doodeenvoudig: ook een zieke werknemer kan je in de proeftijd laten gaan. Dus zonder opzegtermijn en zonder ontslagprocedure.
Toch moet er bij een zieke werknemer een alarmbel gaan rinkelen.
Je mag namelijk wel opzeggen tijdens ziekte, maar niet wegens ziekte. Zeg dus nooit dat je opzegt vanwege de ziekte. Verleng de proeftijd ook niet om de werknemer toch nog behoorlijk te kunnen beoordelen. Doe je dat wel dan zit je alsnog aan een zieke werknemer vast.
Meer weten over ontslag bij ziekte? Lees dan: Zieke werknemer ontslaan? Er kan meer dan je denkt!
2. Discriminatie
Voor een zwangere werknemer geldt hetzelfde als voor de zieke werknemer. Ook die kan je in de proeftijd ontslaan. Maar pas op voor zwangerschapsdiscriminatie. Je mag de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd namelijk niet opzeggen omdat je medewerkster zwanger is. Doe je dat wel dan kan ze zich beroepen op het verbod om bij beëindiging van een dienstverband onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen.
Wat kan je verwachten als je bij ontslag een verbod van discriminatie overtreedt?
De werknemer kan de rechter dan om een schadevergoeding vragen of om het ontslag terug te draaien. Toegegeven, het zal voor de werknemer meestal niet makkelijk zijn om discriminatie hard te maken. Je moet de reden van het ontslag schriftelijk aangeven, maar wie zegt dat de opgegeven reden de werkelijke reden is? Hoewel, sommige ondernemingen maken er geen geheim van dat ze discrimineren. Je herinnert je misschien nog wel de heisa rondom een groothandel uit Drachten die het presteerde om een jongen die daar aan de slag wilde dit te mailen:
“Wij hebben iets gezien op je Facebookpagina en vooral het uitleven van die geaardheid (je hebt een vriend). Dat je die geaardheid hebt is niet het punt, maar het uitleven wel. Wij zijn een christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen.”
Tja.
Discriminatie ligt er niet altijd zo dik bovenop als bij deze christelijke groothandel. Maar dat betekent niet dat de gediscrimineerde werknemer bij dunner bewijs met lege handen staat. De rechter kan een vermoeden van verboden onderscheid namelijk afleiden uit feiten en omstandigheden.
Reputatieschade
Discriminatiezaken kunnen aan de rechter worden voorgelegd. Maar steeds meer werknemers weten tegenwoordig ook de weg naar het College voor de Rechten van de Mens (CRvM) te vinden. Je zit echt niet te wachten op dit soort procedures. Niet in de laatste plaats vanwege de reputatieschade die je er door krijgt. De groothandel uit Drachten kan daar over meepraten. Ga maar eens googelen. Benieuwd naar de uitspraak van het CRvM in die zaak? Zie: https://www.mensenrechten.nl/publicaties/oordelen/2016-10/detail
3. Strijd met goed werkgeverschap
Stel dat je bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst voorziet dat er wel eens te weinig werk voor je nieuwe werknemer zou kunnen zijn. Wat als je die werknemer niet op dat risico wijst en hem vervolgens ontslaat wegens gebrek aan werk? Dan heb je een probleem: zo’n ontslag is in strijd met goed werkgeverschap. De werknemer kan dan schadevergoeding vorderen.
Beëindiging nog vóór de eerste werkdag kan ook in strijd zijn met goed werkgeverschap.
4. Eisen proeftijd
Je kan je alleen met succes op een proeftijd beroepen als die op papier staat en je rekening hebt gehouden met de maximale duur.
Schriftelijk
Je kan je dus alleen op een proeftijd beroepen als die zwart op wit staat. In de arbeidsovereenkomst of (als die er is) in de CAO. Aan een mondelinge afspraak heb je niets.
Maximale duur
Een proeftijd in een contract van een half jaar of korter is ook niets waard. Een proeftijd kan pas als het contract langer duurt.
Als het gaat om een contract van langer dan een half jaar, maar korter dan twee jaar dan mag je een proeftijd van een maand overeenkomen. Bij langer dan twee jaar of onbepaalde tijd twee maanden. Zo staat het in de wet. CAO’s bepalen soms wat anders.
Houd de maximaal duur van de proeftijd goed in de gaten, want een fout is fataal. Als je bijvoorbeeld bij een contract van een jaar een proeftijd van twee maanden overeenkomt (in plaats van de maximale duur van een maand) is het jammer maar helaas. Dan kan je je niet meer beroepen op de proeftijd. Het is dus niet zo dat de te lange proeftijd kan worden omgezet in een geldige.
5. Proeftijd niet mogelijk
Last but not least: check ook even of een proeftijd überhaupt mogelijk is. Als je al weet of de werknemer geschikt is voor de job waarvoor je hem aanneemt dan kan je geen proeftijd overeenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de werknemer eerder bij je in dienst is geweest of als uitzendkracht voor je heeft gewerkt.
Vrijblijvend advies?
Max van Til is partner van Croon Davidovich Advocaten en gespecialiseerd in ontslag en overige arbeidszaken. Hij staat zowel werkgevers als werknemers bij. Zie voor Max’ aanpak van zaken de reviews over hem op google en op zijn LinkedIn-profiel. Als je wilt weten wat Max voor jou kan betekenen neem dan vrijblijvend contact met hem op (T 020 – 535 33 70 / E max@croondavidovich.nl).
Lees ook:
- Ontslag aan de top | 5 tips voor directeuren
- 6 tijdelijke contracten? Kort doorbetalen bij ziekte? Simpel ontslag zonder vergoeding? Het kan!
- Zieke werknemer ontslaan? Er kan meer dan je denkt!
- Kosten advocaat bij een arbeidsconflict | Kan het no cure no pay?
- WW-uitkeringna ontslag met vaststellingsovereenkomst? Zo zit je 100% safe!
- Gratis controle ontslagvoorstel door arbeidsrechtadvocaat
- Voorkom dat ex-werknemers je klanten inpikken. 5 tips voor relatiebeding dat wel werkt.
- Ontslag met vaststellingsovereenkomst. 5 top tips voor werknemers.
- Zwart maken ex-werknemer kost klauwen vol geld.
- Concurrentiebeding? Daar kom je zo onderuit. 5 gouden tips.
- Ik wil een werknemer schorsen. De top 5 beste tips.
- #metoobij ABN AMRO
- Ontevreden over DAS, ARAG, Klaverblad, SRK, Unive, Achmea etcetera?
- Geen contractverlenging bij zwangerschap? Juridisch sta je sterk!
- Verklaring van Geen Bezwaar kwijt. Ook je baan kwijt?
- Ook ontslag voor zieke werknemers bij reorganisatie.
- Werkgever moet dokken bij concurrentiebeding.
- Opleidingskostenterugbetalen aan ex-werkgever? Dacht het niet!
Laat onze specialist u helpen!
Contact