Nieuws
✅ Zieke werknemer ontslaan? ✅ Er kan meer dan je denkt!
May 22, 2018
Ontslag bij ziekte. Hoe krijg je dat voor elkaar? ✅ Arbeidsrechtadvocaat Max van Til van Croon Davidovich Advocaten uit Amsterdam heeft de mogelijkheden voor je op een rij gezet.
1. Ontslag zieke werknemer met tijdelijk contract | ontslag tijdens ziekte tijdelijk contract
Bij ziekte is er een opzegverbod. Dat duurt bizar lang: twee jaar en soms zelfs langer. Die periode zit je dus aan je zieke werknemer vast. Dat is de hoofdregel. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Bij een tijdelijk contract bijvoorbeeld heb je mazzel. Zo’n contract loopt automatisch af. Ook bij ziekte. Niet verlengen van een arbeidscontract bij ziekte is dus geen probleem.
Contract niet verlengd ziek gemeld | ziek bij ontslag
Duurt het tijdelijke contract een half jaar of langer? Dan moet je een maand voor het einde laten weten of je het contract verlengt. Doe je dat niet dan kost je dat geld. Er zijn werknemers die denken slim te zijn door zich ziek te melden zodra ze horen dat hun contract niet wordt verlengd. Gelukkig biedt die ziekmelding deze types geen soelaas: hun contract loopt gewoon af.
2. Ontslag in proeftijd
Ontslag in de proeftijd is ook een makkie. Je mag de overeenkomst dan opzeggen wanneer je wilt. Ook als je medewerker ziek is. Eén nuance: opzeggen vanwege ziekte mag niet. Zeg dus nooit dat je opzegt wegens ziekte. Verleng de proeftijd ook niet om je nieuwe werknemer toch nog te kunnen beoordelen. Verleng je wel dan zit je alsnog aan een zieke werknemer vast.
3. Ontslag op staande voet
Stel je komt er achter dat een zieke werknemer je belazert. Diefstal, verduistering of zo. Of hij maakt zich tijdens de re-integratie schuldig aan mishandeling of grove belediging. Van zo’n medewerker wil je natuurlijk zo snel mogelijk af. Daar zijn mogelijkheden voor! Als er een dringende reden voor ontslag is dan hoeft ziekte een ontslag op staande voet niet in de weg te staan. Raadpleeg bij een ontslag op staande voet altijd wel vooraf even een arbeidsrechtspecialist. Als je er de mist mee ingaat wordt het een kostbaar verhaal.
Ziekmelding na ontslag op staande voet
Sommige werknemers denken dat een ziekmelding ze kan redden nadat ze op staande voet zijn ontslagen. Leuk geprobeerd, maar bij een geldig ontslag op staande voet is er geen arbeidsovereenkomst meer. Je ex-werknemer is bij jou dan aan het verkeerde adres.
4. Ontslag zieke werknemer wegens bedrijfseconomische redenen
Voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen moet je naar het UWV. De werknemer die zich ziek meldt na de dag waarop het UWV de ontslagaanvraag ontvangt heeft pech. Dan geldt het opzegverbod namelijk niet meer. Het opzegverbod is ook van de baan als je ontslag aanvraagt in verband bedrijfsbeëindiging.
Als het UWV geen toestemming geeft voor ontslag is er een herkansing bij de kantonrechter. Sommige werknemers melden zich voor die herkansing alsnog ziek. Of ze dat helpt lees je in Ook ontslag voor zieke werknemers bij reorganisatie.
5. Ontslag wegens verwijtbaar handelen
Zit je opgescheept met een werknemer die lak heeft aan aan de re-integratieverplichtingen? Dan kan je de kantonrechter verzoeken om een einde te maken aan de arbeidsovereenkomst. Zo’n verzoek maakt kans als je de werknemer herhaaldelijk schriftelijk hebt gewaarschuwd en het loon hebt stopgezet. Ook heb je een deskundigenoordeel van het UWV nodig waaruit blijkt dat je werknemer de re-integratieverplichtingen zonder goede reden niet nakomt. Die eisen gelden niet bij anders verwijtbaar handelen. Bijvoorbeeld bij een werknemer die zich altijd na het weekend ziek meldt.
6. Ontslag wegens veelvuldige ziekte / regelmatige arbeidsongeschiktheid
Heb je een medewerker die zich regelmatig ziek meldt? Bij frequent ziekteverzuim kan je proberen de kantonrechter zo ver te krijgen de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Makkelijk is dat niet, maar je maakt een kans als het ziekteverzuim onaanvaardbare gevolgen heeft voor je bedrijfsvoering. Ook voor dit ontslag heb je een deskundigenoordeel van het UWV nodig.
7. Ontslag tijdens ziekte met wederzijds goedvinden
Ontslag met wederzijds goedvinden kan altijd. Dus ook bij ziekte. Hoe je dan uit elkaar gaat leg je vast in een vaststellingsovereenkomst. Of een beëindigingsovereenkomst. Dat is hetzelfde. Als de ziekte met de werksituatie te maken is dit vaak een prima oplossing. Je werknemer doet er wel verstandig aan om zich beter te melden voor het tekenen van de overeenkomst. Anders heeft hij een WW-issue. Zie hierover WW-uitkering na ontslag met vaststellingsovereenkomst? Zo zit je 100% safe!
Ontslag na twee jaar ziekte: UWV / vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte
Is je werknemer twee jaar ziek? Dan gloort er licht aan de horizon. Het UWV geeft dan in beginsel toestemming voor ontslag. Bovendien ben je dan vaak eindelijk van de loondoorbetalingsverplichting af. Je kan je werknemer hierdoor meestal sneller bewegen in te stemmen met ontslag. Zeker als je bereid bent om een ontslagvergoeding te betalen. Geld is vaak het beste medicijn om tot een afwikkeling te komen. Want zoals mijn grootmoeder al zei: het draait in het leven om de fluiten en de duiten.
Vrijblijvend advies?
Max van Til is partner van Croon Davidovich Advocaten en gespecialiseerd in ontslag en overige arbeidszaken. Hij staat zowel werkgevers als werknemers bij. Zie voor Max’ aanpak van zaken de reviews over hem op google op zijn LinkedIn-profiel. Als je wilt weten wat Max voor jou kan betekenen neem dan vrijblijvend contact met hem op (T 020 – 535 33 70 / E max@croondavidovich.nl.
Meer lezen van Max?
- Ontslag aan de top | 5 tips voor directeuren
- 6 tijdelijke contracten? Kort doorbetalen bij ziekte? Simpel ontslag zonder vergoeding? Het kan!
- Ontslag in proeftijd | 5 tips voor werkgevers
- Kosten advocaat bij een arbeidsconflict | Kan het no cure no pay?
- WW-uitkeringna ontslag met vaststellingsovereenkomst? Zo zit je 100% safe!
- Gratis controle ontslagvoorstel door arbeidsrechtadvocaat
- Voorkom dat ex-werknemers je klanten inpikken. 5 tips voor relatiebeding dat wel werkt.
- Ontslag met vaststellingsovereenkomst. 5 top tips voor werknemers.
- Zwart maken ex-werknemer kost klauwen vol geld.
- Concurrentiebeding? Daar kom je zo onderuit. 5 gouden tips.
- Ik wil een werknemer schorsen. De top 5 beste tips.
- #metoobij ABN AMRO
- Ontevreden over DAS, ARAG, Klaverblad, SRK, Unive, Achmea etcetera?
- Geen contractverlenging bij zwangerschap? Juridisch sta je sterk!
- Verklaring van Geen Bezwaar kwijt. Ook je baan kwijt?
- Ook ontslag voor zieke werknemers bij reorganisatie.
- Werkgever moet dokken bij concurrentiebeding.
- Opleidingskostenterugbetalen aan ex-werkgever? Dacht het niet!
Laat onze specialist u helpen!
Contact